пятница, 21 июля 2017 г.

Najviac mladých hráčov nastupovalo v zostave Baníka Ostrava

Počas sezóny sa v ostravskej zostave vystriedalo tridsať futbalistov. Na tom by nebolo nič zvláštne, to radí klub do stredu ligového poľa. Lenže desať z nich sa narodilo v roku 1994 a neskôr.

Ostravský tréner Petr Frňka na otázku, či ho prekvapuje, že Baník mal na ihrisku najviac mladíkov zo všetkých prvoligových celkov, rezolútne odpovedal: "Nie."

Vzápätí dodal, že v zime preberal Baník už s tým, že káder je veľa mladý. "Takže som s tým počítal. V priebehu zimnej prípravy sme navyše zistili, že najlepší krajný obranca v Baníku je Matěj Helešic, "upozornil na osemnásťročného futbalistu.

Klub však v zime na jeho post ľavého beka získal z Hajduku Split ďalšieho mladíka, dvadsaťročného Chorváta Luku Lučice.A ten odohral v� �čšinu jari.

"Mateja sme ešte na začiatok jari dali do juniorky, aby si dal dohromady školu a ďalšie veci," pripomenul Frňka. "Boli sme však dohodnutí, že od leta sa do áčka každopádne vráti. Keď sa však Luka zranil, tak sme Matejovi priestor dali a sezónu už dohral. "

Helešic stihol päť zápasov - 426 minút. Lučice nastúpil do deviatich zápasov, celkovo bol na ihrisku 749 minút. Vzhľadom k ekonomickým problémom musel Baník dávať viac príležitosť mladým, teda lacnejším hráčom. Na tie skúsených nemal peniaze.Ale klub bol vždy povestný svojou širokou mládežnícku základňou.

Takže bolo toľko mladých futbalistov v zostave vynútených okolnosťami, alebo ide o filozofii klubu?

"Ako v ktorých prípadoch," uviedol Frňka.


"Niektorí v kádri boli, tie som zdedil, niektorí si o to povedali a možno pribudnú ďalšie. Je to tak správne, je to cesta, po ktorej by sme mali ísť. "

Kouč však upozornil, že na mladíkov nejde spoliehať za každú cenu. "Príliš skoré posuny hráčov do vyššej kategórie často vedú k strate ich výkonnosti, k zmene motivačného rebríčku. Tí chlapci na to nemusia byť dobre pripravení.V niektorých prípadoch je to môže aj zabrzdiť. "

Daniel Holzer, Francis Narh, Derreck Mensah, ale aj Patrizio Stronati, hoci v zime zamieril do Austrie Viedeň, odohrali z mladých Baníkovci najviac minút.

Kto z nich má pred sebou najväčšiu budúcnosť nechce Petr Frňka odhadovať. "Ťažko povedať. Mladíci môžu ísť jednu sezónu, alebo aj jej polku, hore a druhú dole.Ale trúfam si povedať, že stavkove bonusy ak Matěj Helešic so svojou povahou a prístupom nepoľaví a nezačne blázniť, tak má šancu dotiahnuť to ďaleko. "

Takže mohlo by byť toľko mladých futbalistov pre Baník prísľubom do budúcnosti?

"Pokiaľ ide o Mateja, tak áno, ale v prípade niektorých ďalších hráčov, ktoré pochopiteľne menovať nebudem, je to nafúknutá bublina," vyhlásil Petr Frňka.

Matěj Helešic si nepripúšťa, že by mal byť nejakým veľkým talentom. "Aj keď som mladý, chcem sa ukázať, makať. Na nič iné neberiem sport stavky ohľad, "povedal obranca. "Do každého zápasu idem rovnako. Naplno. "

stavkovanie

Комментариев нет:

Отправить комментарий