пятница, 21 июля 2017 г.

Atletický šampionát začal, maratón má najmladšieho víťaza v dejinách

Toľko obávaný pekingský smog sa znovu kdesi zabudol a bežca od rána (štartovali o 7:30) ničilo horúce slnko na vymetený oblohe. Keď dobiehali na hlavnej štadión šampionáte, teplota už šplhala k tridsiatke.

Prekvapenie sa črtala už v priebehu 42kilometrové dištancie, na 35. kilometri vládol Tsepo Ramonene z Lesotha, posledný klasifikovaný na hrách v Londýne však nakoniec skĺzol na 14 . miesto.

Až 6 kilometrov od cieľa sa udial zásadný zvrat - nástup Ghebreslassieho.Ten potom časomieru zastavil na hodnote 2:12:27 hodiny, 27 sekúnd pred Etiópčan Yemanem Tsegayem, tretí dorazil meny Solomon Muta z Ugandy. "Nedokážem popísať, čo cítim," krútil Eritrejan hlavou. "Som tak šťastný."

Pre Ghebreslassieho to bolo prvé víťazstvo po tom, čo nevypočul prosbu rodičov ísť študovať na univerzitu a radšej sa rozhodol pre dráhu profesionálneho atléta. "Chceli, aby som bol úžasným študentom, ale ja chcel byť úžasným atlétom," spomínal šampión. Teraz všetkým dokázal, ako správne zvolil. "Tá medaila pre nich bude veľkým prekvapením."

Aj pre jeho krajinu ide o malý zázrak, posledný Eritrey medailu, striebro bral v roku 2009 Zersenay Tadesse.Naopak bolestivú porážku zažil obhajca prvenstva a taky olympijský šampión z Londýna, Stephen Kiprotich z Ugandy bral šieste miesto.

Klučinová začala sedemboj, Melich neobháji

Eliška Klučinová odštartovala svoju dvojdňovú púť sedemboj na stovke prekážok a časom 14,06 zaostala za očakávaním, pretože vie behať aj časy hlboko pod 14 sekúnd. Po úvodnej disciplíne jej tiež patrilo až 27. miesto.

V skoku do výšky preletela česká rekordérka latku 186 centimetrov, pripísala si 1 054 bodov a v priebežnom hodnotení sedmiboji poskočila o desať pozícií.Za prvou ženou závodu má odstup 168 bodov.

Súťaži zatiaľ vládne Britka Jessica Ennisová-Hillová, olympijská šampiónka v dvoch disciplínach nazbierala 2 192 bodov a pred druhou krajankou Johnsonová-Thompsonovou má náskok 30 bodov. Tretia je Holanďanka Visserová.

kladivárov Lukáš Melich bronzovú medailu z šampionátu v Moskve neobháji, v sobotňajšej kvalifikácii hodil 72,12 metra a obsadil tak dvadsiatej miesto, ďaleko za najlepší dvanástkou.

Kvalifikačné limit 77 metrov prehodili len dva kladivom a na postup medzi dvanástku tak stačil výkon 74,51 metra. Viac tento rok Melich hodil v šiestich prípadoch.Najlepší bol najväčší favorit Pawel Fajdek z Poľska, ktorý predviedol hod dlhý 78,38 metra.


Комментариев нет:

Отправить комментарий