воскресенье, 23 июля 2017 г.

Havárie, divák na trati a smútok Hamiltona - Singapur zdramatizoval F1

Veľká cena Singapuru 2015 bola náročná. V extrémnej vlhkosti, v teplote cez tridsať ° C krúžili jazdci po dráhe viac ako dve hodiny. Najdlhšia závod v sezóne vyšiel najlepšie stajni Ferrari - doteraz bezkonkurenčnému Mercedesu extrémne podmienky nesedeli. Nemecké monoposty boli prvýkrát za posledné dva roky jasne pomalší ako niekoľko súperov. Rýchlostné prevahu nad nimi nemalo len Ferrari, ale aj Red Bull. Prekvapenie? Viac ako to. Hamilton s Rosbergom stratili pôdu od nohami a ich tím nedokáže povedať prečo.

PROBLÉMY Mercedesom. Lewis Hamilton vo Veľkej cene Singapuru formuly 1.

Ohromná radosť v tíme Ferrari, červená extázy v cieli. Sebastian Vettel získal v sobotu pre stajňa z Maranella po viac ako troch rokoch pole position, v nedeľu jasne ovládol závod.Štýlom štart-cieľ nedal nikomu zo súperov šancu. Napriek tomu, že kvôli výjazdom spomaľovacieho vozidla dvakrát prišiel o náskok na prvý mieste.

Sebastian Vettel si poistil celkové tretie miesto v šampionáte a potvrdil, že Ferrari sa pomaly vracia na výslnie. "Trochu problémov nám narobil safety car. Zozadu na mňa potom tlačil Daniel Ricciardo, odjazdil veľmi dobré preteky a výborne si naplánoval stratégiu. V druhej polovici pretekov sme si to už viac ustrážili a v závere som to celkom kontroloval "popisoval šťastný víťaz.

" V kvalifikácii som ukázal, že mám v porovnaní so súpermi trochu navrch. V noci na sobotu sme totiž auto s techniky dosť vylepšili a nakoniec bolo úžasné. Mal som najlepšie auto v sezóne a fungovalo takpovediac dokonale.Ďakujem všetkým, ďakujem tímu za možnosť vyhrať tak veľký závod. Mercedes bude nabudúce zase určite silný, ale pokúsime sa im čo najviac znepríjemniť život, "dodal štvornásobný majster sveta.

V závode trápila Nemca len jediná vec. Možno trochu úsmevná, v extrémnych podmienkach neďaleko od rovníka však veľmi nepríjemná. "Party večer určite bude," smial sa už štvornásobný singapurský víťaz Vettel. "V závode mi prestala fungovať fľašu, takže určite budem musieť doplniť tekutiny."

Daniel Ricciardo išiel tiež skvele. S vozidlom Red Bull bol až do cieľa hrozbou a nedovolil Vettelovi, aby si len na chvíľu v kokpite vydýchol. Nikdy sa však nedostal tak blízko, aby mohol útočiť na prvé miesto.Naopak bol stále rýchlejší ako Kimi Räikkönen s červeným monopostom číslo dva.

Druhý pretekár v cieli chvíľami nevedel, na čom je. Po štarte mu Vettel rýchlo poodjel, pred výmenou pneumatík ho naopak doťahoval, pred cieľom to bolo opačne. Keď sa už tešil, že možno bude predbiehať, Vettel mu veľmi rýchlo poodjel. Akoby si s ním hral…

"Myslím, že Sebastian trochu experimentoval. Na začiatku mi trochu poodjel, ale vďaka safety car sme sa dostali späť. Mysleli sme, že nám spomalenie závodu pomôže, ale Seb bol rovnako ako v kvalifikácii najrýchlejší z celého štartového poľa. Nakoniec nebolo čo riešiť, "uviedol austrálsky pretekár z tímu, o ktorom sa špekuluje, že zmení majiteľa.Red Bull údajne má kúpiť automobilky Volkswagen.

"Čakali sme, že v Singapure budeme veľa silní, pomalý okruh nášmu autu sedí. V Budapešti sme mali veľa rýchlosti a tu sa potvrdilo, že môžeme bojovať o najvyššie priečky, "dodal Ricciardo.

Fínsky obľúbenec fanúšikov Kimi Räikkönen nemal proti Ricciardo šancu a s ničím lepším než sa tretím miestom počítať nemohol. Nikdy v priebehu pretekov nebol tak rýchly ako Sebastian Vettel a ponúka sa otázka, či už nie je za výkonnostným zenitom. Išiel závod sám pre seba. K Ricciardi na druhom mieste a k jazdcom Mercedesu za ním ho vždy priblížili len výjazdy safety car. Inak sa nemusel o svoju pozíciu obávať.

"Dúfam, že toto je predzvesť budúcnosti, dvaja naši jazdci sú na pódiu.V piatok bolo moje auto v pohode, v sobotu aj dnes to bolo o trochu horšie. Ľahko som sa bál, ako to dopadne, vozidlo naozaj nefungoval ideálne, ale nakoniec som bol tretí celkom bez problémov. Je to pre mňa veľký úspech. Po predchádzajúcich pretekoch, kde sa mi nevydaril záver, je to povzbudenie, "sucho zhodnotil najstarší pretekár seriálu.

V celkovom poradí majstrovstiev sveta ďalej jasne vedie Lewis Hamilton, Nico Rosberg na neho štvrtým miestom stiahol len dvanásť bodov. Nemci sa naopak zozadu približuje Sebastian Vettel. Štvornásobný majster sveta konečne naplno dokazuje, že tituly u Red Bullu nezískavali len vďaka výkonnostnej prevahe svojho monopostu.

zdemolované monopostov.Nico Hülkenbe rg vo Veľkej cene Singapuru formuly 1.

Do boxov museli v tej chvíli zatočiť takmer všetci jazdci naraz, pretože po havárii Felipeho Massu s Nickom Hülkenberg vyrazil na dráhu spomaľovacie vozidlo. Hoci Brazílčan práve vychádzal z boxov a Hülkenberg prichádzal do zákruty po závodnej trati, bol vinníkom nehody on, pretože nenechal svojmu súperovi dosť miesta, aby mohol zákrutou prejsť. Rovnako situáciu hodnotili športoví komisári, ktorí potrestali nemeckého pretekára penalizáciou stratou troch miest na štarte nasledujúcej Veľkej ceny Japonska.

Na kolíziu doplatil však aj Massa. Hoci on v hradenia neskončil. Musel späť do boxov, kde mechanici pol minúty opravovali a kontrolovali jeho vozidlo, nakoniec však rovnako do cieľa nedošiel.Prevodovka po inkasovanom rane neustále radila neutrál. To bol koniec.

Hamilton sa teda po zastávkach dokázal posunúť z piatej priečky o jedno miesto, ale v 23. kole inform oval svoj tím do vysielačky, že stráca výkon. Akoby nebolo možné ísť na plný plyn. Začal sa prepadať, predbiehal ho jeden súper za druhým a vo 32. kole to definitívne vzdal. Tesne za polovicou pretekov zatočil do boxov, zastavil pri mechanikov a vypol motor. Do cieľa nedošiel prvýkrát od Veľkej ceny Belgicka 2014, teda viac ako po roku.

Krátko nato nočné preteky narušil muž, ktorý sa objavil v priebehu 37. kola na trati a pokojne kráčal pozdĺž bezpečnostné bariéry. Vedúci Vettel na neho upozorňoval krikom do tímovej vysielačky a na okruh vyšiel spomaľovacie vozidlo.Muž po chvíli preliezol mantinel a zase zmizol. Zdalo sa, že usporiadatelia ani nestačili zasiahnuť.

V tej dobe zatočili takmer všetci jazdci pre tretiu sadu pneumatík a vydržali na ňu až do cieľa. S výnimkou jazdcov Lotusu - Grosjean s Maldonado riskovali a pri spomaľovacie fáze k mechanikom nešli. Získali tým síce niekoľko pozícií, p neumatiky im však tesne pred cieľom odišli, väčšina súperov je predbehla a nakoniec aj tak museli pre ďalšiu sadu. Lotus v Singapure nebodoval.

Hamilton iba po druhýkrát v sezóne chýbal na pódiu, ďalej však má výrazný náskok na čele šampionátu. Pred Rosbergom vedie o 41 bodov.K obom pilotom Mercedesu sa vďaka štvrtému prvenstvo na mestskom okruhu Marina Bay priblížil Vettel. Štvornásobný majster sveta stráca na Rosberga osem bodov a na Hamiltona má šesť pretekov pred koncom sezóny manko 49 bodov.

Vďaka 42. víťazstvu v kariére dvadsaťosemročný nemecký jazdec prekonal bilanciu legendárneho Brazílčana Ayrtona Sennu a osamostatnil sa na treťom mieste historického poradí. Pred ním sú len krajan Michael Schumacher s 91 triumfy a Francúz Alain Prost, ktorý vyhral 51 pretekov.

Hamilton sa mohol v prípade úspechu tragicky zosnulému Sennovi v počte výhier vyrovnať. Ďalšia možnosť bude mať za t� �ždeň v japonskej Suzuke.


Комментариев нет:

Отправить комментарий